Umjetničko djelovanje

E - MAIL:  renata.karsa@gmail.com
KONZULTACIJE: 
Srijedom u 8:30 uz prethodnu najavu na e-mail adresu
 

Kolegiji:
 

Klavir obligatno 1   -   Loomen
Klavir obligatno 2   -   Loomen
Klavir obligatno 3   -   Loomen
Klavir obligatno 4   -   Loomen

 

 

 

RENATA KARŠA (rođ. STOČKO) rođena je u Vinkovcima gdje započinje glazbeno obrazovanje. Nastavlja ga u Osijeku pritom osvajajući nagrade na republičkim i saveznim natjecanjima (Varaždin, Sarajevo). Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s izvrsnim ocjenama, a zatim i magistrirala u klasi prof. Pavice Gvozdić.

 

Održala je recitale u svim većim glazbenim središtima Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Varaždin, Dubrovnik, Osijek), nastupala je u sklopu međunarodnih festivala Dani Milka Kelemena, te Hvarskih ljetnih priredbi, a koncertirala je i u Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Sloveniji. Nakon nastupa na jednom od najvećih i najprestižnijih pijanističkih natjecanja – XIII. Chopinovom natjecanju u Varšavi, solističkim recitalom rezerviranom za najistaknutije mlade pijaniste završila je međunarodni IX. Memorijal „Darko Lukić“ u Osijeku.

 

 Višestranost njenog umjetničkog djelovanja ogleda se u brojnim solističkim koncertima i nastupima uz pratnju orkestara (Društveni orkestar HGZ-a, orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a, Osječki komorni orkestar), te u komornim sastavima i umjetničkoj suradnji s mnogim uglednim glazbenicima (G. Končar, K. Nakazawa...). Snimala je za potrebe radija i televizije, a od 2014. godine je i službeni korepetitor Međunarodnoga pjevačkog natjecanja Lav Mirski u Osijeku. Na XV. Danima Milka Kelemena 2009. godine dojmljivom izvedbom Kelemenove Teme s varijacijama oduševila je prisutnog skladatelja zasluživši u više navrata njegov poziv za nastup na tom uglednom međunarodnom glazbenom festivalu koji u protekla dva desetljeća okuplja vrhunske glazbenike iz cijeloga svijeta.

 

Godine 2006. sa suprugom Ivanom Karšom osniva klavirski duo, a iz ove dugogodišnje suradnje osim bogatog repertoara proizlaze i sjajna umjetnička ostvarenja na brojnim koncertima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Na XXII. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Brescia, Italija) 2010. godine osvojili su 3. nagradu i brončanu medalju, a posvećenost ovom vidu komornog muziciranja rezultira i vlastitom redakcijom notnog izdanja Sonate in Fa za klavir četveroručno Antuna Sorkočevića objavljenom u travnju 2017.

 

Klavirskom pedagogijom počela se baviti u glazbenim školama u Zagrebu i Osijeku, a u razdoblju od 2003. – 2007. bila je voditeljica Stručnog vijeća učitelja klavira za šire područje Slavonije. Osim kao nastavnica klavira, surađujući s gudačkim odjelom Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku i kao korepetitor studenata pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu, ostvarila je brojna dostignuća u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku zaposlila se 2007. godine, a trenutno je u zvanju višeg predavača na Akademiji za umjetnost i kulturu.

 

 


<< Nazad