Dionizijev festival

Međuprostori kazališne igre

(ples, gluma, lutka)

Umjetnička akademija u Osijeku (UAOS), na čelu s dekanicom izv. prof. dr. sc. Helenom Sablić Tomić, te katedra za glumu i lutkarstvo, pod vodstvom Roberta Raponje, organiziraju međunarodni festival pod nazivom Dionizijev festival – međuprostori kazališne igre koji će se održati od 25.03. – 29.03. 2008. Festival će putovati iz Osijeka vinskim cestama u tri pravca: prema Iloku, Vukovaru i Slavonskom Brodu. Svečano otvaranje festivala će biti 27.03. u prostorima UAOS.

Inicijatori festivala, žele afirmirati kazališni medij u prostorima (vinskim podrumima i klijetima) gdje teatar rijetko zalazi, a zagovaraju zaigranost, inventivnost, komunikativnost, otvorenost teatarskog čina.

Inicijatori imaju do sad već veliko iskustvo u kreaciji i organizaciji kazališnih događanja i teatarskih svečanosti, te u pedagoškom radu. Također imaju uvid u europsku kazališnu produkciju, te u rad europskih umjetničkih akademija.

U organizaciju i kreiranje Dionizijeva festivala, osim profesora, uključeni su i studenti studija glume i lutkarstva UAOS. Osim osječke akademije na festivalu će sudjelovati studenti i profesori dramskih akademija iz Zagreba, Novog Sada i Sibiua (Rumunjska), Bratislave.

U okviru festivala održat će se profesionalne i studentske predstave: Joško Ševo «Govorite li hrvatski?», Boris Isaković i Jasna Đuričić «Gretica, stranica 89», Mona Chirila «Klaunovi», Birute Mar «Ljubavnik», a na UAOS će se održavati seminari i radionice koje će voditi ugledni kazališni pedagozi, kao npr. Constantin Chiriac, iz Sibiua , Joško Ševo i Aida Bukvić iz Zagreba, Boris Isaković i Jasna Đuričić iz Novog Sada, Carmencita i Gabriel Brojboiu, Dan Glasu iz Sibiua. Festival također sadržava natjecateljski dio pod nazivom «Mojih pet minuta» za studente. Svatko će pripremiti svoj originalni petominutni nastup na temu: Dionizijeve suze. Ovaj program odvijat će se u večernjim satima u vinskim klijetima.

Osim umjetničkog, te natjecateljskog djela, festival uključuje i natjecanje u sportovima između akademija – sudionika, kao i između ekipa gostiju koji će pratiti festivalska događanja.

Festival, dakle, prati vinske putove, a svaka zemlja sudionik će istovremeno prezentirati vina iz svog podneblja. Cilj festivala je izlaženje kazališnog medija iz zatvorenog akademskog prostora, povezivanje ove regije s ostalim regijama Europe, pružanje prilike mladim ljudima da upoznaju rad drugih akademija, te im je to ujedno i prilika da se prezentiraju javnosti. Projekt – Dionizijev festival, međuprostori kazališne igre želi se nametnuti na ležeran, jednostavan i neposredan način, u nadi da će zaživjeti i prerasti u jedinstven i prepoznatljiv međunarodni kazališni festival.

FOTOGALERIJA

PRESS RELEASE<< Nazad