Naputak o dodjeljivanju AAI@edu.hr elektroničkih identiteta i održavanju imenika AAI@edu.hr elektroničkih identiteta na Umjetničkoj akademiji u Osijeku možete preuzeti ovdje.

Obavijest o privatnosti matične ustanove u sustavu AAI@EduHr možete preuzeti ovdje.


 
Kao punopravna članica CARNet mreže Umjetnička akademija u Osijeku svojim studentima, nastavnicima i suradnicima omogućuje otvaranje korisničkih računa za elektroničku poštu, te elektroničkih identiteta u sustavu AAI@EduHr.

1. Kako i kada možete otvoriti e-mail i AAI@EduHr račun?

 

Zahtjev za otvaranje računa možete ispuniti, tako da dokument Pristupnica popunite i predate CARNet administratoru.

 

2. Što je korisnički račun za elektroničku poštu (e-mail račun)?

 

Korisnički račun za elektroničku poštu možete koristiti za slanje i primanje e-mail poruka putem Interneta. CARNet omogućava svim studentima, djelatnicima i suradnicima Fakulteta otvaranje korisničkog računa za elektroničku poštu.

 

3. Zašto koristiti ovaj račun za e-mail?

 

Račun koji otvorite ovdje na Fakultetu postaje Vaš službeni račun, te Vas u komunikaciji na Internetu predstavlja kao pripadajućeg člana hrvatske akademske zajednice iza kojeg stoji ustanova Umjetničke akademije, čime Vaša komunikacija na Internetu dobiva na težini. Otvaranjem ovog računa dobivate svoju e-mail adresu oblika: ime.prezime@uaos.hr te pripadajuću lozinku (password).

 

4. Kako koristiti e-mail račun, tj. kako provjeriti svoju el. poštu na Fakultetu?

 

- koristite Webmail! Najjednostavnije (s bilo kojeg računala) je putem Web-a spojiti se na adresu: https://akademik.uaos.hr/webmail , upisati login i password, te slijediti upute na ekranu za pisanje novih poruka i čitanje poruka, ili 

 

- s pomoću nekog od Windows programa za mail: Outlook Express ili dr. (u takvim je programima potrebno u postavkama upisati podatke o svom e-mail računu: e-mail adresu, npr. pero.peric@uaos.hr, na pitanje o poslužiteljima (serverima) upisati ove podatke:
     Incoming Mail server (POP3) : akademik.uaos.hr
     SMTP server: mail.cmu.carnet.hr
Nakon gornjih postavki moguće je čitati i pisati poruke s pomoću nekog Windows programa za mail. 

 

5. Što je elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr?

 

AAI@EduHr je sustav elektroničkih identiteta koji omogućuje korisnicima jedinstvenu autentifikaciju i autorizaciju na više CARNet-ovih servisa, te uključenje u EduRoam, tj. korištenje istog računa prilikom boravka na drugim europskim sveučilištima. Više informacija o novoj imeničkoj shemi na CARNet stranicama http://www.aaiedu.hr/ . Neki od CARNet servisa koje možete koristiti putem svog AAI@EduHr identiteta:

- CMU (CARNet Modemski Ulazi) je jednostavno najjeftiniji način pristupa Internetu s kućnih računala! CMU označava sustav pristupa Internetu za Hrvatsku akademsku zajednicu koji omogućava CARNet (Croatian Academic and Research Network) mreža. Pravo korištenja CMU sustava imaju studenti, djelatnici Fakulteta, te drugi suradnici i pridružene članice CARNet-a.
Ako od kuće želite pristupiti Internetu, kao student ili djelatnik Fakulteta imate pravo na korisnički račun za pristup Internetu (AAI@EduHr račun) i mogućnost pristupa od kuće na način da plaćate samo telefonske impulse za vrijeme trajanja Internet veze, i to po povlaštenoj CARNet-ovoj tarifi. Pristup se ostvaruje modemskim pozivom na tel. broj 076 / 76 76 76.

- pristup putem StuDom mreže – isti elektronički identitet moguće je koristiti i za spajanje na Internet putem StuDom mreže, tj. iz studentskih domova.
- bežični pristup ili pristup kroz lokalnu mrežu (LAN) putem pristupnih točaka na ustanovama u Hrvatskoj uvrštenih u sustav eduroam.hr (wireless i wired AAI@EduHr pristupne točke u Hrvatskoj)
- Mobile CARNet usluga
- paneuropski roaming sustav (eduroam)
- i pristup drugim resursima i servisima čiji je popis dostupan na stranici: http://www.aaiedu.hr/sastavnice/index.html
 

 

6. Kako promijeniti lozinku na svom AAI@EduHr računu?

 

Na adresi https://akademik.uaos.hr/ldap/user/index.php možete promijeniti svoju lozinku za pristup AAI@EduHr računu.

 

7. Koja je cijena pristupa na Internet putem CARNet modemskih ulaza (CMU)?

 

Nema mjesečne pretplate
- od 7 do 19 sati: 3.00 kn/h + PDV
- od 19 do 17 sati, nedjeljom i blagdanima: 1.50 kn/h + PDV
- pristup s Fakulteta u bilo koje vrijeme: 0 kn/h
Više informacija o CMU sustavu (postupak spajanja putem modema, prava, kvote za najveće dozvoljeno mjesečno, odnosno dnevno trajanje veze za pojedine grupe korisnika, i druge informacije možete vidjeti na adresi: http://www.carnet.hr

 

8. Mobile CARNet

 

Obzirom na značajnu iskorištenost CARNet modemskih ulaza i sve veću potrebu za mobilnošću korisnika prilikom pristupa CARNet mreži, kao alternativna metoda pristupa koja zadovoljava navedene zahtjeve nametnule su se, između ostalih, EDGE, GPRS i UMTS tehnologije. Navedene tehnologije omogućavaju korisnicima nov način spajanja na CARNet mrežu – mobilan pristup mrežnim resursima čak i na mjestima gdje inače ne postoji standardan priključak na Internet (telefonska parica, LAN mreža, itd.).

 

Koristeći GPRS, EDGE i UMTS tehnologije, CARNet je u suradnji s VIPnetom omogućio korisnicima alternativnu metodu pojedinačnog pristupa CARNet mreži, te na taj način u određenoj mjeri proširio i sam skup usluga koje omogućavaju pristup CARNet mreži.
Od 12. prosinca 2008. na raspolaganju vam stoji mogućnost dodatne usluge VIPmeCARNet.
Usluga Mobile CARNet temelji su na bežičnom pristupu korištenjem VMC kartice koja se može kupiti u VIP ovlaštenim centrima. Više informacija o zajedničkoj akciji možete naći na web adresama http://mobile.carnet.hr i http://vmc.vipnet.hr .

 

Kako postati korisnik Mobile CARNet usluge? Usluga Mobile CARNet pruža se isključivo korisnicima, pojedincima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika za uporabu usluge.
Pravo korištenja usluge dobivaju korisnici iz ustanove iz sustava visoke naobrazbe i to isključivo iz skupa djelatnika, studenata, vanjskih suradnika i gostiju koji sudjeluju u obavljanju poslova vezanih uz temeljne djelatnosti ustanove, a ne i u njenim eventualnim komercijalnim poslovima.

 

9. XCARNet

 

širokopojasni pristup CARNet mreži putem B.Net-ove (DCM) infrastrukture kabelske televizije XCARNet omogućava pojedinačni širokopojasni pristup CARNet mreži putem B.Net-ove infrastrukture kabelske televizije za sve korisnike koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Više informacija o usluzi – kako postati korisnik, upute za korištenje, cijena pretplate i dr. možete naći na http://www.carnet.hr/xcarnet. Preduvjet za korištenje XCARNet usluge je da imate otvoren CARNet AAI@EduHr korisnički račun. Nakon toga je potrebno javiti se u regionalni B.Net centar u Osijeku kako bi se aktivirala usluga XCARnet. XCARNet uslugu moguće je aktivirati:- osobno u regionalnim uredima tvrtke B.Net
B.Net Osijek, Lopudska 34f
- online putem obrasca na http://www.bnet.hr ili
- telefonski pozivom u B.Net korisničku službu 062 / 100 – 101 i faksom na 01 / 6596 –531.

 

10. OptiCARNet

 

Usluga OptiCARNet je širokopojasni pristup Internetu koji se temelji na tehnologiji pristupa CARNet mreži putem ADSL tehnologije.

 

Osnovnim paketom usluge OptiCARNet dobiva se pristup Internetu (ADSL2+) brzinom 3Mbps/384kbps, jedna telefonska (analogna) linija i jedan telefonski broj, neograničen internetski promet preko CARNet mreže i najam modema.

 

Usluga OptiCARNet pruža se isključivo korisnicima, pojedincima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika za uporabu usluge.

 

Pravo korištenja usluge imaju isključivo korisnici iz sustava školstva i visoke naobrazbe te učeničkih domova. Korisnici iz akademske zajednice trebaju pripadati skupu djelatnika, studenata, vanjskih suradnika i gostiju koji sudjeluju u obavljanju poslova vezanih uz temeljne djelatnosti ustanove, a ne i u njenim eventualnim komercijalnim poslovima.

 

Više informacija na http://www.carnet.hr/opticarnet .

 

11. MetroCARNet

 

Usluga MetroCARNet je širokopojasni pristup Internetu  koji se temelji na tehnologiji pristupa CARNet mreži putem ADSL tehnologije.

 

Osnovnim paketom usluge MetroCARNet dobiva se pristup Internetu (ADSL2+) brzinom 2Mbps/384kbps, jedna telefonska (analogna) liniju i jedan telefonski broj, neograničen internetski promet preko CARNet mreže i najam modema.

 

Usluga MetroCARNet pruža se isključivo korisnicima, pojedincima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika za uporabu usluge.

 

Pravo korištenja usluge imaju isključivo korisnici iz sustava školstva i visoke naobrazbe te učeničkih domova. Korisnici iz akademske zajednice moraju pripadati skupu djelatnika, studenata, vanjskih suradnika i gostiju koji sudjeluju u obavljanju poslova vezanih uz temeljne djelatnosti ustanove, a ne i u njenim eventualnim komercijalnim poslovima.

 

Više informacija na http://www.carnet.hr/metrocarnet .

 

12. DUO.CARNet

 

Usluga DUO.CARNet je širokopojasni pristup Internetu koji se temelji na tehnologiji pristupa CARNet mreži putem ADSL tehnologije.

 

Osnovnim paketom usluge DUO.CARNet dobiva se pristup Internetu (ADSL2+) brzinom do 5Mbps/512kbps*, jedna telefonska (analogna) linija i jedan telefonski broj, neograničen internetski promet preko CARNet mreže i najam modema.

 

*Ako linija ne omogućava maksimalnu brzinu, Iskon će isporučiti najveću moguću koju linija može podržati. Isporuka brzine ovisi o mogućnostima linije.

 

Usluga DUO.CARNet pruža se isključivo korisnicima, pojedincima koji posjeduju elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr na temelju kojeg se obavlja proces autentikacije i autorizacije korisnika za uporabu usluge.

 

Pravo korištenja usluge imaju isključivo korisnici iz sustava školstva i visoke naobrazbe te učeničkih domova. Korisnici iz akademske zajednice moraju pripadati skupu djelatnika, studenata, vanjskih suradnika i gostiju koji sudjeluju u obavljanju poslova vezanih uz temeljne djelatnosti ustanove, a ne i u njenim eventualnim komercijalnim poslovima.

 

Više informacija na http://www.carnet.hr/duocarnet .

 

13. Tele2CARNet

 

Od 30. siječnja 2009. CARNetovim korisnicima dostupna je nova usluga pristupa Internetu. Tele2CARNet nudi mogućnost bežičnog spajanja na CARNet mrežu korištenjem HSPA, UMTS, EDGE i GPRS tehnologije mobilnog operatera Tele2, a dostupna je na cijelom području Republike Hrvatske.

 

Usluga je dostupna u tri podatkovna tarifna modela - Tele2CARNet 0MB uz cijenu od 0,39 kn po prenesenom megabajtu i bez mjesečne naknade, Tele2CARNet 1 GB uz mjesečnu naknadu od 65 kn i Tele2CARNet 3GB uz mjesečnu naknadu od 125 kn.

 

Tele2CARNet 0MB ne uključuje mjesečnu naknadu ni obavezno trajanje ugovornog odnosa. Tarifni modeli Tele2CARNet 1GB i Tele2CARNet 3GB mogu se aktivirati bez obaveznog trajanja ugovora ili uz obavezno trajanje od 12 ili 24 mjeseca. Obračunska jedinica je 1kb.

 

Za ostvarivanje veze koristi se autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti, osnovnog i srednjeg školstva i visokog obrazovanja AAI@EduHr.

 

Dodatne informacije o usluzi saznajte na stranicama usluge Tele2CARNet.
 

 


<< Nazad